Sådan kan du forny din facade

Facaderenovering

Det er vigtigt at holde facaden på dit hus ved lige. Især hvis du har pudsede facader, er det bedst hvis du sørger for at vedligeholde dem løbende. Gør der ikke det, kan der opstå større skader på bygningen. For eksempel kan der trænge fugt ind igennem væggene, og i værste fald kan du få skimmelsvamp i hjemmet.

Skader på facaden

Det kan være svært at holde øje med, om facaden på dit hus er i orden, hvis du ikke ved, hvad du skal kigge efter. Derfor bør du regelmæssigt tjekke din facade for følgende:

  • Se efter huller og revner i facaden
  • Tjek for fugtskjolder på væggene
  • Se om pudsen sidder fast over det hele, eller om der er revner, krakeleringer eller afskalninger et eller flere steder.
  • Tjek efter om der er steder, hvor pudsen smuldrer.

Hvis du finder tegn på fugt, skal du have fundet kilden til fugten, før du kan gå i gang med at udbedre problemet. Ellers vil fugten blot komme igen. Det kan for eksempel være et utæt vandrør, der er problemet, og det skal repareres for at forhindre en reel fugtskade på bygningen.

Finder du mindre områder med åbne eller løse furer, kan du som regel godt reparere dette selv ved hjælp af en gang mørtel. Hvis noget af pudsen er decideret ødelagt, så se, hvor stort problemets omfang er. Er der tale om mindre områder, kan du i mange tilfælde godt reparere det selv, så længe du ved, hvad du gør.

Professionel hjælp til facaderenovering

I mange tilfælde er der tale om gamle facader, der har brug for en grundig renovering. Det gælder især, hvis der er større områder på facaden, hvor pudsen smuldrer eller har revner og afskalninger. Her kan det ikke anbefales, at du selv begynder at reparere facaden, medmindre du har helt styr på, hvad du gør. I stedet vil det være bedst at få professionel hjælp. Mange husejere bliver grebet af gør-det-selv-arbejdet og begynder også at arbejde på større renoveringsprojekter, selvom de ikke har den nødvendige viden og ekspertise. Det kan blive dyrt i længden, når du i sidste ende må hyre en professionel murer til ikke blot at tage hånd om det oprindelige facadeproblem, mens samtidig reparere det arbejder, som du selv har udført, der bare har gjort problemet endnu værre.

Især på vestkysten lider mange ældre husfacader på grund af den salte vind fra Vesterhavet. Her kan det være en god idé en gang imellem at få en professionel murer i Esbjerg til at tjekke din facade. Der er generet oftere brug for facaderenovering i Esbjerg og omegn på grund af vejrforholdene, så derfor bør du tage dine forholdsregler, hvis du er bosat i området.

Murermester Søren Bach
Guldagervej 117
6710 Esbjerg
26 81 27 38